Tuesday, December 4, 2012

Di atas jalan......

Assalamualaikum -- ♥
Salam Sejahtera-- ♥

Halo sayang-sayang, actually bukan tajuk lagu tu ok :) 
Masa suzie tengah drive nak pergi kerja, suzie sempat dengar topic kencanabilim kat Radio Suria. Topic nya "Pengangkutan ke tempat kerja". FYI, suzie drive kereta sendiri pergi kerja sejak-sejak dah sedikit berani ni :p. Tiba-tiba der kereta pancung suzie, Amboi-amboi..... kalau mulut boleh cakap laser. Kalau kereta kita panggil kurang ajar lah kan. Kalau dia pancung secara berhemah takpe lah. ini..... &@#%%!!)( Bagi yang still tak tahu, suzie stay Kota Bharu Kelantan ( Serambi Mekah ). And sebelum ni suzie stay Ipoh Perak. Selama suzie stay Kota Bharu, suzie dapat lihat perbezaan cara orang Kelantan and Perak drive. Cara orang Kelantan drive memang agak Agresif berbanding orang Perak yang cool. Bukan nak mengutuk dan bukan nak memuji tapi itu kebenaran...  Peace no war.. 


Gambar sekadar hiasan


FYI, di KB (singkatan untuk Kota Bharu) kalau yang memandu itu adalah si pemakai kopiah.. cara memandunya memang agak kurang asam. Very-very-very selfish! Ibarat kata, "janji aku lepas, korang lantak lah". Haaa itu dia! Tapi kalau abah suzie yang drive pula, misal kata ada kereta depan dia yang pandu slow or ke kiri ke kanan atau something yang boleh buat darah dia naik. apabila dia lintas, kalau perempuan yang drive dia akan kata camni, "oh, patutlah perempuan!". Then kalau lelaki pandai pula dia senyap kan.. Al-maklum sejenis..... Tapi suzie rasa selesa kalau tengah drive tu depan dan belakang, perempuan yang drive. Rasa selamat sebab perempuan drive sangat-sangat berhati-hati. Kalau slow, then kita nak cepat just lintas lah kan... Berbanding kalau lelaki, dia akan cucuk-cucuk belakang kereta kita. "Eh bro, lu macam mencabar gua je kan..." Then kalau dia lintas pon dengan Egonya.. konon, "Hahaha aku lelaki, kau perempuan, tak payah drive, duk rumah jer!" Cehhh kerek kau kan wahai lelaki.. Otak tu silalah jangan sempit sangat...

Ok ok, ini just luahan suzie.. tamao marah-marah ok lelaki. Actually bukan semua lelaki macam tu kan. Tapi kata orang, "kerana nila setitik, habis susu sebelanga".. Am i right? So, start hari ini marilah kita memandu secara berhemah, tanpa perlu orang maki-maki kita dan tanpa perlu stress ketika di atas jalan raya. Selamat memandu semua :))



Yang kena kerja laju-laju,
sue'fie

7 madah berhelah:

boni kacak said...

hahahaha..nasib baik saya naik motor je..hehehehe

suzie rahman said...

@boni kacak yeker... motor 2 tyr kn? kih3 bw hati2 wooo..

Tengku Shanizan Raja Ismail said...

Salam Suzie..
Btl2..da lame follow Suzie tp x pernah tinggal jejak..sy baru kat sini lau sudi jenguk2 la blog sy k..tq
tengkushanizan.blogspot.com

E'in said...

driver lelaki selalu perlekehkan driver pmpn ek... tp ein xde lesen keta... hehe

suzie rahman said...

@Tengku Shanizan Raja Ismail tq yer

suzie rahman said...

@Tengku Shanizan Raja Ismail tq yer

suzie rahman said...

@E'in tula dik.. gedik mereka ni. rs nk luku2 ker..