Thursday, March 22, 2012

Doa bertemu jodoh untuk wanita

Assalamualaikum -- ♥

Hai dear readers, Hope sihat lah hendak-Nya. Dapatlah kita beribadat dengan sempurna kan.. Actually suzie baru baca something yang boleh beri manfaat pada semua. Insyallah...So suzie share di sini sahajalah. Tapi kalau nak pergi blog real owner entry ini sila ke SINI.



Satu agenda yang besar dalam kitaran hidup manusia. Jodoh juga adalah agenda pelengkap untuk kesejahteraan dan tuntutan fitrah manusia normal yang dicipta oleh Allah. Indahnya Islam yang mensyariatkan perkahwinan yakni ikatan dan persetujuan antara dua makhluk, iaitu wanita dan lelaki secara sah di sisi syarak dan undang-undang yang memang secara azalinya saling memerlukan. Tatkala terciptanya Adam arakian juga diciptakan Allah akan Hawa.

Sedarkah kita bahawa Allah ta’ala sudah berfirman bahawa ketika mana kita berusia 6 bulan di dalam rahim ibu kita sudah ditetapkan kepada kita 3 perkara yakni persoalan ajal maut,rezeki dan akhir sekali jodoh, maka selayaknya persoalan ini kita sandarkan pada Islam yang sentiasa menjadi pemudah dan pedoman hidup mukmin sejati. Disambung lagi dengan sabda Rasulullah SAW yang menggariskan 4 perkara utama yang perlu pada pemilihan pasangan hidup iaitu rupanya,hartanya,keturunanya dan agamanya. Maka selayaknya menjadi pilihan utama adalah pasangan yang mencintai agama kerana seseorang mukmin secara langsung akan terserlah sifat soleh dan solehahnya. Dengan itu secara langsung sifat kewanitaanya, kekayaanya, kebijaksanaanya jua akan terserlah sama.

Jadi apakah alasan kita hanya mengeluh dan hanya menyalahkan takdir dalam pencarian jodoh. Berdoalah dengan konsisten dan ikhlas, dengan asbab (sebab) pasangan tersebut dijodohkan oleh emak bapa, pertemuan dari kawan-kawan, rakan sekuliah malah mungkin melalui jaringan maya (internet). Walaubagaimana cara sekalipun percaya dan yakinlah, pastinya ketapan Allah adalah yang terbaik. Penulis yakin cara yang paling baik dan berkat ialah berdoa kehadrat Ilahi dengan konsisten dan setulus hati agar dikurniakan pasangan yang akan membahagiakan kita dunia dan akhirat,dengan itu serahkanlah 100% keyakinan pada qada dan qadar Allah Ta’ala. Janganlah terlalu terikut-ikut dengan persekitaran umum sekarang yang banyak terpengaruh dengan cara dan etika bangsa barat yang hanya mementingkan kepuasan dan keselesaan nafsu yang tiada noktah.





Kesempurnaan yang hakiki hanya di syurga, berapa banyak Kalam Allah yang menggambarkan janji nikmat olehNya pada manusia yang soleh dan solehah. Jadilah mukmin yang baik nescaya tiada sesal pada kita akhirnya.


# Moga dipertemukan jodoh seorang lelaki yang beriman dan seorang lelaki yang mencintai agamanya (iaitu islam ). Memandang perempuan bukan kerana nafsu semata-mata. Amin~


♥ suzie Rahman

17 madah berhelah:

SAYA BUKAN SAMDOL said...

terima kasih. semoga jodoh suzie yg baik-baik

soooooour said...

cinta Ilahi cinta sejati..cinta manusia hanya sementara...

Boni JLL3 said...

betul..biarlah mencari seorang lelaki yang layak menjadi seorang pemimpin bertanggungjawab..kerana keutuhan sesebuah keluarga terletak kepada seorang lelaki yang memimpin keluarganya itu..

nuyui a.k.a miss YUI said...

insyaALLAH..moga baik2 semuanya..

O CIKTEDDY said...

insyaAllah insyaAllah insyaAllah ♥

suzie rahman said...

@SAYA BUKAN SAMDOL amin..utk ed juga k.:)

suzie rahman said...

@soooooour yer.thx~

suzie rahman said...

@Boni JLL3 betul3..adakah anda seorg yg begitu? hahah.thx ok.

suzie rahman said...

@nuyui a.k.a miss YUI insyallah.thx yui :)

suzie rahman said...

@O CIKTEDDY insyallah :)

Alex Irfani said...

kunjungan hangat.. kunjung balik ya. jangan lupa follownya.. :D

HARITH ISKANDAR said...

dah jumpe ke jodohnyer tu :)

Khidhir said...

gambar tu tak appear la. da refresh pun

suzie rahman said...

@Alex Irfani hgt2 ..haha thx erk

suzie rahman said...

@HARITH ISKANDAR jodoh lom smpi.tgh doa lah ni.hihi

suzie rahman said...

@Khidhir xder ke..ni ada je..haik..

Ckin Kembaq said...

inshaAlllah............ ^_^ wewe.dah sampai seru nt jangan lupa jmput naa..haha